De Eifel
Wandelbeschrijvingen
Hier staan linken naar de details van de wandelingen en uitstappen die we in dit gebied maakten.
- Auel-Heckhalenfeld (vanuit België)
- Auel - Neidingen – Lommersweiler (vanuit België)
- Auel-Steffeshausen-Bracht (vanuit België)
- Auel-Winterspelt (vanuit België)
- Höfen - Perlbachtal & Fuhrstbachtal
- Monschau
- Ouren - Nat'Our route 1 (vanuit België)
- Untereisenbach - Dornauelsmühle (vanuit Luxemburg)
- Untereisenbach - Nat'Our route 3 (vanuit Luxemburg)
- Ahrweiler
- Altenahr
- Bölingen - Wandeling naar Marienthal en Dernau
- Rech - Door de wijngaarden en bossen boven Rech
Verslagen
Hier staan linken naar de verslagen van de vakanties waarin we dit gebied bezocht hebben.
- 2024 - Vulkaneifel
- 2023 - Ourtal
- 2022 - Auel
- 2014 - De Duits-Luxemburgse Eifel en de Moezel
- 2013 - Eifel
Map
Op de map staan de plaatsen/wandelingen aangeduid die we in deze streek (en omgeving) maakten. Op de iconen kan verder worden doorgeklikt naar meer details rond de bijbehorende activiteit.
De Eifel
De Eifel is het oostelijke deel van het middelhoog plateau Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.
In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daarnaar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden 'Maare' genoemd. De laatste uitbarstingen vonden 10.000 jaar geleden plaats. Onderzoek wijst uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is: het gehele Eifelgebied stijgt 1 à 2 millimeter per jaar. In het verleden kwamen ook al inactieve fases voor van 10.000 à 20.000 jaar, wat suggereert dat toekomstige uitbarstingen nog mogelijk zijn.
In de Eifel zijn verscheidene ketens te onderscheiden:
Het noordelijkste gedeelte noemt men het Ahrgebirge, dit gedeelte bevindt zich benoorden de Ahr in het district Ahrweiler. Ten zuiden van de Ahr bevindt zich de Hohe Eifel (of Hocheifel), waarvan de Hohe Acht (747 m) het hoogste punt is en tevens het hoogste punt van het hele Eifelgebied. In het westen, tegen de Belgische grens, zijn de heuvels bekend als Schneifel, een onderdeel van het bredere gebied van de Sneeuweifel met toppen die reiken tot 698 meter. Het zuidelijke gedeelte van de Eifel is minder hoog. Het wordt doorsneden door verscheidene stromen die in zuidelijke richting stromen en uitmonden in de Moezel. De grootste van deze rivieren is de Kyll. De heuvels rond deze rivier zijn bekend als het Kyllwald. In het zuiden eindigt de Eifel in de Voreifel.
De natuurparken
De Eifel kan opgedeeld worden a.d.h.v. haar natuurparken:
- Naturpark Nordeifel
- Naturpark Ahrtal
- Naturpark Südeifel (op de grens met Luxemburg)
- Naturpark Vulkaneifel
- Het naturpark Hohes Venn-Eifel (aansluitend met naturpark Nordeifel, maar dan aan Belgische kant gelegen)